• Advance Healthcare Management Institute, s.r.o., U Háje 296/22, 147 00 Praha 4

Archiv zpráv

 
 
 

ADVANCE

10.5. - Sestra roku studuje MHA. Gratulujeme Dagmar Hetclové ZDE

ADVANCE

26.4. - článek ke konferenci Zdraví a ekonomický růst od Martina Čabana ZDE

ADVANCE

25.4. - Advance Institute pořádal ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR 25.4. konferenci s názvem „Zdraví a ekonomický růst“ zaměřenou na prospěšnost investic do zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva. Na záznam z konference se můžete podívat ZDE

Pavel Hroboň

16.2. - Rozhovor ČRo Plus s Pavlem Hroboněm na téma financování zdravotnictví.

Pavel Hroboň

Pavel Hroboň jedním z autorů článku “Pět úkolů pro nového ministra“.

Pavel Hroboň

Článek - Koľko rokov má všeobecný lekár vás a vašich zamestnancov? Keď budú mať dnešní 40-tnici pár rokov do dôchodku, nebude sa mať kto o ich chronické choroby v ambulanciách starať. Ako využiť peniaze z Plánu obnovy na reformu dostupnosti všeobecných lekárov? Inšpirujem sa v krajinách, kde do tejto oblasti dlhodobo investujú

Pavel Hroboň

Interview Českého rozhlasu Plus s Pavlem Hroboněm 9.4. na téma rozvolňování plošných opatření a dalšího výhledu epidemiologické situace.

Pavel Hroboň

Článek Pavla Hroboně na téma, co pandemie naučila české zdravotnictví, uveřejněný 31.5. v Lidových novinách.

Pavel Hroboň

Rozhovor s Pavlem Hroboňem v cyklu Vinohradská 12 (zde.)

Henrieta Tulejová

V publikaci Starnutie lekárov ohrozuje dostupnosť pohotovostí na Slovensku analyzujeme dopady reformy pohotovostí a navrhujeme další řešení

Pavel Hroboň

Komentář Pavla Hroboně k rezervačnímu systému na očkování proti Covid-19 v Lidových novinách 25.1.

Pavel Hroboň

Časopis Respekt udělal 8. ledna rozhovor s Pavlem Hroboněm na téma, jak postupovat při vakcinaci proti Covid-19.

Pavel Hroboň

Pavel Hroboň je spoluautorem článku o prevalenci diabetu II. typu v ČR, založeného na výsledcích grantu TAČR, viz (odkaz)

Pavel Hroboň

Vakcinace proti Covidu-19 je hlavní nadějí, jak se dostat z dnešní bezútěšné situace. Pavel Hroboň je spoluautorem článku vyzývajícího k zásadnímu urychlení přípravy ČR na vakcinaci ohrožených skupin obyvatel.

Henrieta Tulejová

Článek v Zdravotnických novinách o analýze dopadů reformy pohotovostí služby na dostupnost, čerpání a náklady na zdravotní péči na Slovensku. Článek najdete zde. Zjištění analýzy odzněli i na Prague International Health Summit 2020 v prezentaci Henriety Tulejové. Připravujeme i publikaci s kompletním výstupem analýzy.

Pavel Hroboň

20.11. byl zveřejněn článek Pavla Hroboně Jak dál s Covidem, shrnující současnou situaci a očekávání a potřebné kroky pro další týdny a měsíce.

Advance Institute

Advance Institute publikoval koncepční dokument „Zajištění péče v době nedostatku zdravotníků“, který si můžete stáhnout zde. Dokument je zaměřen zejména na systémové kroky, s konkrétními řešeními na úrovni poskytovatelů, pojišťoven a dalších subjektů ve zdravotnictví se můžete seznámit na Prague International Health Summit 2020 1.-2. 10.

Henrieta Tulejová

Rozhovor Henriety Tulejovej pre Zdravotnickydennik.cz O telemedicíne a živelnej „stratifikácii“ nemocníc na Slovensku

Henrieta Tulejová

Henrieta Tulejová v diskusnej relácii Oľgy BakovejReforma nemocnic na Slovensku, tzv.stratifikace přes politiky neprošla. Zmeškali jsme jedinečnou šanci na lepší zdravotnictví? Které problémy nemocnic třeba neprodleně po volbách řešit? Jsme ochotni cestovat za kvalitnější péčí? S Olgou Bakovou dnes diskutovali ředitelka Roosvetlovej nemocnice Miriam Lapuníková, spisovatelka Veronika Šikulová, odbornice na zdravotnictví Henrieta Tulejová a blogerka Ľudmila Kolesárová.

Zdravotnictví 2020 Henrieta Tulejová moderovala diskusi o Budoucnosti zdravotních pojišťoven ve světle aktuálního vývoje kolem úhradové vyhlášky a očekávané recese. Pavel Hroboň byl členem panelu zaměřeného na legislativní změny.

Henrieta Tulejová

Henrieta Tulejová diskutuje o potrebe inšpirovať sa holandskou reformou zdravotníctva a zlepšiť súťaž zdravotných poisťovní na Slovensku (viz.článek)

MHA

23.ledna byl zahájen již 11. ročník programu Master of Healthcare Administration. Ročník je plně obsazen, zájem převýšil počet míst. Máme radost i ze stoupajícího počtu studentů ze Slovenska. Další ročník otevíráme v lednu 2021, přihlášky je možno podávat již nyní.

Henrieta Tulejová

Henrieta Tulejová a Petra Kučová jsou spoluautorky knihy Diabezita: Diabetes a obezita – nerozlučné dvojičky, která vyšla v říjnu 2019. Podílely se na kapitole věnující se sociáně-ekonomickým dopadům diabezity a možnostem jejich řízení. V kapitole jsou představeny programy řízené zdravotní péče (tzv. disease management programy), jejichž cílem je zefektivnění léčby a zlepšení zdravotního stavu pacientů. V textu se autoři věnují vlivu edukace a self-managementu, roli telemedicíny i novým úlohám zdravotníků v léčbě diabetu

Pavel Hroboň a Henrieta Tulejová

vydali spolu s Luciou Bryndovou v odborném časopise Health Policy článek zhodnocující zavedení PCG do přerozdělení v ČR a jeho potenciál pro zlepšení péče o chronicky nemocné

Henrieta Tulejová prednášala v rámci kongresu Slovenskej kardiologickej spoločnosti o diagnostike a liečbe artériovej hypertenzie, viac informácií viz odkaz. Ako súčasť materiálov ku kongresu každoročne vychádza časopis Praktická a preventívna kardiológia, v rámci ktorého nám tento rok vyšli dva články. Prvý s názvom Preskripcia vybraných antihypertenzív z ATC skupiny C02 pri liečbe primárnej artériovej hypertenzie sa venoval analyzovaniu preskripcie pri liečbe artériovej hypertenzie a porovnaniu preskripcie s odporúčaniami Európskej kardiologickej spoločnosti. V druhom článku s názvom Manažment liečby primárnej artériovej hypertenzie: Nástroje v zahraničí a príklad na Slovensku sme sa venovali otázkam správneho manažmentu chronicky chorých a programom riadenej starostlivosti, ktoré majú za cieľ zefektívniť liečbu a zlepšiť zdravotný stav pacientov s hypertenziou.

Pavel Hroboň 

Hospodářská komora ČR pořádala 10.10. 2019 seminář k budoucnosti financování českého zdravotnictví za účasti ministra a čelných představitelů zdravotních pojišťoven. Advance Institute ve spolupráci s Institutem ekonomických studií FSV UK připravil pro tuto příležitost model budoucích příjmů a výdajů veřejného zdravotního pojištění. Jeho prezentaci můžete nalézt zde. Následující den Pavel Hroboň komentoval jeho hlavní výsledky na ČT 24, viz odkaz.

 

Henrieta Tulejová v diskusnej relácii Oľgy Bakovej

Silná zostava hovorí o tom, čo potrebujú slovenské nemocnice na odstránenie (nielen) plesní a predchádzanie chýb pri liečení pacientov.

 

Začal nový ročník Master of Healthcare Administration

9. ročník Master of Healthcare Administration byl zahájen 18. 1. Studia se účastní plný počet 24 studentů ze strany poskytovatelů zdravotních služeb, zdravotních pojišťoven a dodavatelských firem. Z pestrosti a kvality profesních životopisů studentů máme velkou radost a těšíme se na další společně strávené hodiny.

 

Konference Hospital Management 2017

1. 11. 2017 Pavel Hroboň moderoval první část konference “Hospital Management 2017”, pořádané FN Olomouc. Panelové diskuse se zúčastnili - doc. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., ředitel FN Olomouc, MUDr. Radomír Maráček, předseda představenstva Baťovy nemocnice ve Zlíně a MUDr. Roman Sýkora, ředitel Záchranné služby Karlovarského kraje. Diskuse se soustředila na personální problémy ve zdravotnictví a restrukturalizaci nemocnic. Blíže viz článek ve Zdravotnickem deníku.

 

Předvolební debata

Časopis Ekonom pořádal za účasti Pavla Hroboně 14. 9. debatu na téma “Jak změnit zdravotnictví”. V panelu plném poskytovatelů nebylo snadné prosazovat zvýšení efektivity – na rozdíl od požadavků na přidání peněz. Zda se to Pavlovi dařilo, se můžete podívat ZDE.

 

Měření kvality v českém zdravotnictví

Otázka kvality se z podnětu pacientských organizací diskutovala 19. 9. Téměř totální nedostupnost veřejných informací o kvalitě a prakticky nulový dopad kvality na výši úhrad je jednou z ostud českého zdravotnictví. Mediální ohlas na diskusi si přečtete ve článku - Stát by měl měřit kvalitu nemocnic, výsledky zveřejnit. Míní to odborníci, viz Zdravotnictví a medicína.

 

Newsletter A1 2017

16. června vyšlo nové číslo newsletteru na téma: PCG může rozhýbat trh veřejného zdravotního pojištění najdete ho ZDE 

 

Sympozium Nadstandard v českém zdravotnictví

14. 6. proběhlo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy odborné sympozium na téma “Nadstandard v českém zdravotnictví” pořádané Centrem zdravotnického práva PF UK ve spolupráci s Centrem zdravotní ekonomie a managementu (CZEM). Prezentaci Pavla Hroboně a dalších řečníků můžete nalézt ZDE.

19. - 21. května 2016 proběhl v Praze 8. ročník International Health Summitu za účasti 24 řečníků a 163 delegátů ze 13 zemí. Fotodokumentaci, mediální ohlasy a další informace o summitu můžete najít na www.pragueihs.eu . Můžete se také podívat na reportáž ČT, která byla odvysílána v Událostech v neděli 22. 5. 2016.

 

Newsletter A2 2016

V prosinci bylo rozesláno další číslo newsletteru, věnované zejména mezinárodní konferenci o managementu chronických nemocí, kterou Advance Institute pořádal pod názvem Prague International Health Summit a dále úhradové vyhlášce na rok 2017.

Newsletter 2016

Dne 8. 2. 2016 byl rozeslán nový newsletter pro rok 2016. Hlavními tématy jsou úhradová vyhláška na rok 2016 a problematika regulace a úhrad zdravotnických prostředků.

 

Rozhovory s Pavlem Hroboněm

28. 1. 2016 vyšel v Lidových novinách rozhovor s Pavlem Hroboněm. Věnoval se zejména chronickým nemocem a změnám v organizaci zdravotníích systémů, které budeme muset udělat, pokud se chceme s dopadem chronických nemocí alespoň částečně vyrovnat.

4. 2. 2016 časopis Ekonom přinesl článek na téma dopadu stárnutí obyvatelstva na financování zdravotních a dlouhodobých zdravotně-sociálních služeb, včetně rozhovoru s Pavlem Hroboněm.

ke stažení:

článek z Lidových novin_1

článek z časopisu Ekonom

článek z Lidových novin_2

 

 

Otevření 7. ročníku MHA

28. 1. 2016 byl zahájen již 7. ročník programu MHA za přítomnosti 24 studentů ze strany poskytovatelů zdravotních služeb, zdravotních pojišťoven a dodavatelských firem. Z pestrosti a kvality profesních životopisů studentů máme velkou radost a těšíme se na další společně strávené hodiny.

více>> 

 
 

Graduace studentů MHA ročníku 2013/2014

Ve dnech 12. a 13. 6. 2014 proběhly úspěšně obhajoby závěrečných prací a graduace všech studentů programu Master of Healthcare Administration ročníku 2013/2014

více>> 

 

Co je v sázce pro české zdravotnictví?

Pavel Hroboň, řídící partner Advance Institute na toto téma napsal článek pro Hospodářské noviny (ze dne 24. 10. 2013). Ke stažení ZDE

 

 

Úspěšná graduace dalšího ročníku studentů

Ve dnech 13. - 14. 6. 2013 proběhly úspěšně obhajoby závěrečných prací a graduace všech studentů programu Master of Healthcare Administration ročníku 2012/2013

více>> 

Slavnostní otevření Centra zdravotní ekonomie a managementu

Ve spolupráci 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Advance Healthcare Management Institute vzniklo Centrum

více>> 

 

4. setkání AHLF

Ve dnech 25. - 26. 4. 2013 se konalo 4. setkání Advance Health Leadership Forum na téma:

Management chronických nemocí - zásadní změna přerozdělení vytváří prostor pro poskytovatele péče, dodavatele a zdravotní pojišťovny 

 

MHA jako akademický titul?

Vzhledem k četným dotazům týkajícím se akreditace programu MHA a udělování MHA titulu nám připadá velmi užitečné vysvětlit celou situaci a současný stav.

více>> 

 

Advance Healthcare Management Institute je odborným partnerem cyklu diskusních panelů „Vize českého zdravotnictví“ pořádaného Institutem pro veřejnou diskusi – www.ivd.cz.

13.9.2012 proběhlo 6. diskusní setkání IVD na téma:

Integrace zdravotní péče: Jak k pacientovi přistupovat komplexně? Jak nám mohou pomoci informační systémy? 

 

Advance Healthcare Management Institute je odborným partnerem cyklu diskusních panelů „Vize českého zdravotnictví“ pořádaného Institutem pro veřejnou diskusi – www.ivd.cz.

19.6.2012 proběhlo 5. diskusní setkání IVD na téma:

Organizace následné a dlouhodobé zdravotní péče. Co nemocní potřebují a co jim dnes nabízíme? 

 

Advance Healthcare Management Institute ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze uspořádaly dne 7. 6. 2012 na děkanátu 3. LF UK přednášku na téma:  

Management nemocnice ve 21. století

Přednášel:    
Prof. Dr. Jörg Schlüchtermann, Univerzita v Bayreuthu | předseda operačního managementu na Univerzitě v Bayreuthu
prezentace  (v angličtině, formát pdf.)

 

Advance Healthcare Management Institute je odborným partnerem cyklu diskusních panelů „Vize českého zdravotnictví“ pořádaného Institutem pro veřejnou diskusi – www.ivd.cz.

23.5.2012 proběhlo 4. diskusní setkání IVD na téma:

Organizace akutní zdravotní péče: Dočkáme se modernizace nemocniční sítě? A co to znamená?

Článek ve Zdravotnických novinách ke 4. setkání "Primárním zadáním pro síť nemocnic mají být potřeby obyvatel"

 

Advance Healthcare Management Institute je odborným partnerem cyklu diskusních panelů „Vize českého zdravotnictví“ pořádaného Institutem pro veřejnou diskusi – www.ivd.cz.

25. 4. 2012 proběhlo 3. diskusní setkání IVD na téma:

Zdravotní služby v ČR: Jak jsme na tom? 

 

Advance Healthcare Management Institute je odborným partnerem cyklu diskusních panelů „Vize českého zdravotnictví“ pořádaného Institutem pro veřejnou diskusi – www.ivd.cz.

27. 3. 2012 proběhlo 2. diskusní setkání IVD na téma:

Každý svého zdraví strůjcem aneb kdo nese odpovědnost za zdraví obyvatel? 

 

Advance Healthcare Management Institute ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze uspořádaly dne 24.3. 2011 na děkanátu 3. LF UK přednášku na téma: 

The Role of Physician Leadership and Executive Education in the Improvement of Quality and Effectiveness of Healthcare Services - the Experience from UK and USA.

Přednášeli: 
Dr. Jenny Dean, University of Cambridge | Vedoucí Cambridge Centre for Health Leadership & Enterprice, Judge Business School, University of Cambridge
prezentace (v angličtině, formát pdf.)

Dr. Daniel Zismer, University of Minnesota |Vedoucí exekutivních studijních programů a associate professor v oblasti zdravotní politiky a managementu, School of Public Health, University of Minnesota
prezentace (v angličtině, formát pdf.)

 

Advance Healthcare Management Institute je odborným partnerem cyklu diskusních panelů „Vize českého zdravotnictví“ pořádaného Institutem pro veřejnou diskusi – www.ivd.cz.

23. 2. 2012 proběhlo 1. diskusní setkání IVD na téma:

Perspektiva českého zdravotnictví: Jaký vliv má demografický vývoj v ČR na stav zdravotnictví a veřejné finance? 

Rychlý kontakt

logo ahmi bottom

Advance Healthcare Management Institute, s.r.o.
U Háje 22, 147 00 Praha 4

IČ: 28986024, DIČ:CZ28986024
Datová schránka: 3dpfkzt

Hledat